6 tips voor een sollicitatiegesprek via videoconferencing

Sollicitatiegesprekken via Skype, Zoom, FaceTime, Hangouts of andere videoconferencing platforms komen steeds vaker voor. Het is belangrijk om goed voorbereid en met vertrouwen zo'n gesprek in te gaan.

1. Eerste indruk

Heb je een video-gesprek ingepland, kom dan op tijd online of zelfs iets eerder om de techniek even te testen. Controleer ook even je gebruikersnaam. Wat is de eerste indruk die hiermee wordt gewekt? Zet je je hiermee neer als een professional? Kleed je verder op dezelfde manier als voor een 'gewoon' sollicitatiegesprek. Daarmee stel je je op de juiste manier op en voorkom je gênante situaties als je halverwege het gesprek moet gaan verzitten of moet opstaan. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit en overdreven drukke dessins moet je vermijden. Hoogglans lippenstift en opzichtige sieraden kunnen ook afleiden.

2. Maak oogcontact met je gesprekspartner

Kijk recht in de camera en niet naar je eigen gezicht op het scherm. Zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, maar als je iets voorover buigt naar de camera, is er meer oogcontact mogelijk en kan je gesprekspartner je gezichtsuitdrukking beter zien. Zorg dat de camera van je laptop, tablet, telefoon in de juiste positie staat, zodat je recht de camera in kan kijken. Ga niet te ver van de camera af zitten en zorg ervoor dat je bovenarmen in beeld komen. Zorg er ook voor dat er wat ruimte is boven je hoofd, zodat je lichaamstaal goed bij je gesprekspartner overkomt.

3. Zorg voor een goede setting van het gesprek

Een professionele setting is heel belangrijk om je verhaal goed uit de verf te laten komen. Heb je geen professionele setting tot je beschikking, zorg dan voor een gespreksruimte zonder afleiding, die er zakelijk uitziet, met een effen of neutrale achtergrond. Controleer voorafgaand aan het gesprek de lichtinval om te voorkomen dat er schaduw op je valt en zorg ervoor dat je gelaatskleur goed uitkomt in het licht. Bij voorkeur kijk je richting een raam. Mocht je geen neutrale achtergrond hebben, veel videoconferencing programma’s hebben de optie om je achtergrond wazig te maken of een effen kleur. En zorg dat er geen huisgenoten door je beeld lopen; laat de mensen om je heen weten dat je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je niet wordt gestoord.

4. Wees voorzichtig met oplezen

Aantekeningen kunnen bijzonder handig zijn bij een videogesprek, maar zorg ervoor dat je daar op een subtiele manier mee omgaat. Als je voor gaat lezen van je aantekeningen of als het lijkt alsof je je tekst hebt ingestudeerd, is het gesprek niet natuurlijk en lijk je juist niet goed voorbereid. Zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv en eventuele andere benodigde documenten bij de hand hebt. Houd je e-mail open voor het geval je documenten moet uitwisselen met je gesprekspartner.

5. Techniek

Zoek een plek met een sterke wifi ontvangst (een kabel is nog beter). Vraag je gesprekspartner om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is of bij andere storingen of ruis. Meld het als het probleem aanhoudt en maak opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist. Let erop hoe snel je spreekt en hoe je stem klinkt, zodat je ook merkt wanneer er vertraging in de communicatie is. Door af en toe instemmend te 'hummen' of 'ja' te zeggen, laat je je gesprekspartner weten dat je hem/haar goed verstaat. Test je apparatuur ruim van tevoren en ook vlak voor aanvang van het sollicitatiegesprek. Een koptelefoon is betrouwbaarder dan speakers en geeft minder ruis. Gebruik geen opvallende koptelefoon, zodat je gesprekspartner hierdoor niet afgeleid kan worden. Demp je eigen microfoon en speakers een beetje om te voorkomen dat je gesprekspartner de hele tijd achtergrondgeluiden of een echo hoort.

6. Rond het gesprek goed af

Net zoals met een 'gewoon' sollicitatiegesprek moet je aan het eind van het gesprek je belangrijkste punten samenvatten en je gesprekspartner bedanken voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen.


Wij wensen je een heel goed sollicitatiegesprek. Mocht je nog vragen hebben, stel deze gerust. We helpen je graag verder.

 

× Available from 00:00 to 23:59