Windesheim Flevoland en bedrijfsleven aan de slag met flexibiliteitsvraagstuk

Almere, 13 september 2016

Onderzoekers van Windesheim Flevoland gaan in samenwerking met TNO en ModernWorkx de komende twee jaar een instrument ontwikkelen waarmee mkb-bedrijven onderbouwde keuzes kunnen maken voor het flexibel inzetten van personeel, met het behoud van vakmanschap. Hiervoor is €300.000,- RAAK-mkb subsidie ontvangen van SiA, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek. Elf Flevolandse bedrijven doen actief mee. 

Mkb-bedrijven moeten flexibel zijn om hun concurrentiepositie te behouden en te vergroten. Flexibel inzetbaar personeel is hierbij een essentiële factor. Ondernemers staan voor de uitdaging de juiste mix aan flexibiliteitsmaatregelen te kiezen, waarbij ze rekening moeten houden met uiteenlopende eisen van de markt, de arbeidsmarkt en het productieproces. Zowel op de korte als op de lange termijn.

De inzet van flexkrachten kan op korte termijn effectief zijn voor het opvangen van pieken in het werk, maar op de lange termijn ten koste gaan van het vakmanschap van het personeel. Daarnaast vragen nieuwe producten en diensten en verbeterde productieprocessen andere competenties van medewerkers: sommige werkzaamheden zullen verdwijnen en er kunnen nieuwe typen werkzaamheden ontstaan. Ook kunnen functie-eisen hoger worden door nieuwe technologieën.

Betere prestaties en wendbaarheid bedrijven
‘Met het te ontwikkelen instrument, helpen we mkb-bedrijven de voor hun situatie meest geschikte mix aan flexibiliteitmaatregelen te kiezen en de effecten van deze maatregelen in kaart te brengen. Dat moet zorgen voor betere prestaties, wendbaarheid van bedrijven en betere inzetbaarheid van het personeel’, aldus Anneke Goudswaard, lector nieuwe arbeidsverhoudingen bij Windesheim Flevoland. ‘Daarnaast maken we de koppeling naar het onderwijs. Studenten werken mee aan het onderzoek en gaan straks ook zelf aan de slag met de ontwikkelde tools’, vertelt projectleider Joost van der Weide.

De deelnemende bedrijven zijn Alfen, Ansul, Black Box Logistics, Breedveld & Schröder, Farm Dairy, Multiscan, Nedfilter, Ovri, Reimert Bouw en infrastructuur, Schaap Holland en Vilton. Zij zien deelname aan het onderzoek als een uitgelezen mogelijkheid: ‘Door de waan van de dag komen we er eigenlijk nooit aan toe om eens stil te staan bij de vraag of ons personeel ook over een aantal jaar nog goed inzetbaar is en of we de veranderingen in de markt dan nog wel kunnen volgen’, aldus één van de ondernemers die meedoet aan het project. Andere partners in het onderzoek zijn de Provincie Flevoland, Scala en Burger Support.

Heeft dit artikel jouw interesse gewekt?

Lees meer over Careerrousel op onze website.

0 Shares

× Available from 00:00 to 23:59